terug naar startpagina
Rode planten in het architectonisch aquarium

..Alternathera reineckii fa. cardinalis
.Alternathera reineckii
fa. rosaefolia
Eusteralis stellata l. zonder Fe r.met Fe dos. Alternathera reineckii fa. lilacina...
Alternathera reineckii smalbladerig..

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
...........................................................................
Naar mijn inschatting zijn de Alternanthera soorten momenteel wel de belangrijkste kleurplanten voor het moderne gezelschapsaquarium. Ze werden omstreeks 1965 vanuit Zuid-Amerika in Nederland geÔmporteerd onder de naam Telanthera osiris. Het geslacht omvat twee soorten die aquaristisch betekenis hebben: Alternanthera reineckii en Alternanthera sessilis. Het uiterlijk van Alternathera reineckii kan, afhankelijk van de plaats van herkomst en de omstandigheden in het aquarium, qua kleur en bladvorm, zozeer verschillen dat lang werd aangenomen met een aantal aparte soorten te maken te hebben. Dat hangt uiteraard samen met het reusachtig grote verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt over ArgentiniŽ, Paraguay en BraziliŽ. De plant komt voornamelijk voor op rivieroevers waar ze tijdelijk onder water kan komen te staan. De diversiteit heeft voornamelijk betrekking op de cultuur onder water (submers). De "ondersoorten" zijn heel moeilijk van elkaar te onderscheiden. Daarom kwam Christel Kasselmann in haar studie van deze plantensoort tot 5 vormen. Een taxonomische status is er niet aan verbonden. Deze vormen gaan vloeiend in elkaar over zodat determinatie op die vormen in de praktijk erg lastig blijft. Het zijn allemaal, de een meer, de andere minder, dankbare aquariumplanten a.h.w. aangepast aan het architectonisch aquarium, of om het maar gewoon te zeggen de plantenbak. In het neutrale tot zacht-zure milieu zullen ze uitstekend gedijen. De enige voorwaarde die ze stellen is een ruime mate van licht waaronder de warme kleuren zich optimaal zullen ontplooien. Het zijn:
Alternanthera reineckii,
kein papegaaikruid, met kleine blaadjes (ca 3 X 1 cm). Een veeleisende aquariumplant, die vooral veel licht nodig heeft. Bij gebrek aan licht rotten de onderste bladkransen af.
Alternanthera reineckii "rood" is de felst gekleurde vertegenwoordiger. De cultuur is betrekkelijk lastig. Gewoonlijk door gebrek aan licht verliest de plant gemakkelijk de bladeren, de onderste bladeren het eerst. Daarom is een redelijke plantafstand, die het licht toelaat tot op de onderste bladeren, een vereiste

Alternanthera reineckii "groen" ; Het verhaal gaat dat de plant ontstaan zou zijn door zaaien in kwekerijen in bepaalde oostbloklanden, waarbij roodkleuring verloren gaat.
Alternanthera reineckii "lilacina" , groot papagaaikruid, dankt de naam aan het gegeven dat in goeden doen de onderkant van de bladeren veelal prachtig en intensief lila gekleurd is. De bovenkant wordt dan lichtrood of wijnrood.Een groep gezonde Lilacina's kan in een aquarium een echte blikvanger zijn. Karakteristiek is dat aan alle stengelknopen wortels ontspruiten. De oorsprong, de voeding, en de belichting spelen daarbij een belangrijke rol. De plant die zo omstreeks 50 cm groot worden kan, groeit langzaam. Ze hebben veel licht nodig. De onderste bladkransen zijn een goede indicator. Vallen ze af, dan komt de plant iets te kort. Vaak is dat licht. De plant is uitermate geschikt voor de Nederlandse architectonische zoetwateraquaria, waarin men probeert de waterkwaliteit neutraal of zacht zuur te houden. Maar ook in water in het alkalische bereik kan de groei nog heel tevredenstellend zijn. De bodemsamenstelling speelt nauwelijks rol van betekenis. De plant neemt de benodigde voedingsstoffen via de bladeren op. Mogelijk ook via de talrijke zeer fijne worteltjes die op de stengelknopen ontstaan. Door "toppen" kan men de plant vermeerderen waarbij men in de gaten moet blijven houden dat de plant geen snelle groeier is.
Althernathera reineckii
"Rosaefolia"
is de gemakkelijkste aquariumplant. De intensief helderrode kleur maakt ze tot gewaardeerde aquariumplant waarmee allerlei effecten te bereiken zijn.
Alternanthera sessilis houdt het in submerse vorm niet lang en is dus meer geshikt voor vochtige terraria.
Eusteralis stellata tenslotte is een plant die zeer gevoelig is voor ijzergebrek. Alleen door regelmatig ijzer te doseren, kunnen we ze behoorlijk laten groeien. De afbeeldingen tonen het verschil duidelijk. Ook aan de Co2 behoefte moet natuurlijk ruimschoots worden voldaan.
Zie ook F&P infopag
2, 3 en 4 en actueel vivarium en tips voor thuis

top